Wat doet de straling van 5G en smart met je?

Veel providers stoppen op termijn met het ondersteunen van de 2G en 3G netwerken. Om mobiel te kunnen bellen en internetten heb je dus een mobiele telefoon of andere apparatuur nodig die minimaal werkt op het 4G netwerk. Voor het gebruik van het 5G netwerk heb je een nieuwe smartphone nodig. Op dit moment zijn er nog maar weinig aanbieders van apparatuur waarmee je gebruik kunt maken van het 5G netwerk.

Wat doet de nieuwe mobiele telefoon met je?

Wetenschappers verwachten een toename van de blootstelling aan straling bij het gebruik van 5G apparatuur. Daar er nauwelijks onderzoek bestaat naar 5G zijn de effecten op de mens onduidelijk. Het is niet duidelijk of de nieuwe telefoons zorgen voor meer warmteontwikkeling en/of meer straling impact op het lichaam. Er is te weinig bekend over de apparatuur die binnenkort op de markt verschijnt.

Wat doet het nieuwe 5G netwerk met je?

Wat duidelijk is dat 5G straling uitzendt op een zeer hoge frequentie. Hierdoor kan het niet door muren heen en slechts 1 kilometer zenden. Het systeem is dus kwetsbaar en werkt alleen wanneer er zeer veel zendmasten en antennes aanwezig zijn. Dit zijn alle forse bronnen van straling die dicht bij de mensen komen te staan. Het wordt dan buiten nagenoeg onmogelijk om aan de straling te ontsnappen. Het biologische effect hiervan op de mens is onduidelijk. Meer dan 180 wetenschappers en artsen waarschuwden in 2017 al de Europese Unie over de gevaren van 5G. Vreemd genoeg wil de Europese Unie desalniettemin het netwerk uitrollen. Critici van het 5G netwerk vinden dat op zijn minst meer onderzoek nodig is. Het risico is dat de mensen die zich beschouwen als gevoelig voor straling verder geïsoleerd raken. Zij zullen het contact met de buitenwereld gaan vermijdend, De groep mensen die gevoelig is voor straling is groeiend en wordt nu geschat op een half miljoen mensen.