Een hoortoestel is en een apparaatje wat het gehoor helpt zodat iemand weer beter of helemaal kan horen wanneer er gehoorschade is opgetreden. Toch is er nog een heel traject wat zich voordoet voor iemand toe is aan hoortoestellen. In deze tekst gaan we daarom kijken bij het hoortoestel. Wanneer heeft u namelijk last van gehoorschade en wat zijn de kosten van een hoorapparaat?

Gehoorschade vaststellen.

We spreken van gehoorschade wanneer iemand een verminderd of slecht gehoor heeft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand vaak naar harde muziek luistert of op een andere manier een beschadiging krijgt aan zijn gehoor door geluid. Ook kan het zijn dat iemand ouder wordt. Het is heel natuurlijk dat iemand die ouder wordt nou eenmaal een slechter gehoor krijgt. Toch betekent dat niet dat diegene niet meer zijn oude gehoor terug kan krijgen. Integendeel zelfs. Allereerst is het zo dat iemand dan het beste een afspraak kan maken met een audicien. Dat is iemand die een hoortest kan uitvoeren. Tijdens zo’n test zal de audicien zijn best doen om er achter te komen wat er precies mis is met het gehoor. Wellicht is er geen sprake van schade, maar heeft iemand alleen maar rust nodig. Wellicht is er wel sprake van schade en kan dit dus verholpen worden door het gebruik van een gehoorapparaat.

Kosten hoorapparaat

Een gehoorapparaat is dus een apparaat wat kan bijdragen aan het gehoor van iemand. Hierdoor wordt het mogelijk om meer of wellicht zelfs op het oude niveau te kunnen horen. Het apparaat wordt meestal om of in het oor geplaatst en dient dus als een soort hoor assistent. Er zijn een hele hoop verschillende soorten van dit apparaat. Zo zijn er simpele gehoorapparaten die er voor zorgen dat iemand weer kan horen, maar er zijn ook gehoorapparaten waar allerlei andere technieken voor gebruikt zijn. Op die manier kan iemand bijvoorbeeld het apparaat aansluiten op de deurbel of televisie zodat hij deze weer beter kan horen. De kosten hoorapparaat kunnen dus ook flink verschillen. Hoortoestellen zijn er in zoveel verschillende soorten dat er niet echt een kostenplaatje opgegeven kan worden. Ook is het mogelijk in sommige gevallen om een gedeelte van de aanschafprijs vergoed te krijgen van het toestel. Dat gebeurt wanneer deze vergoed wordt door de zorgverzekering. Het loont dus altijd om deze even te bellen.