Première documentaire Ubiquity

De documentaire over elektrogevoeligheid Ubiquity is inmiddels af. Op zaterdag 26 mei om 16.00 uur is de voorpremière in filmtheater Rialto in Amsterdam. En op zondag 3 juni om 19.00 uur is de première in EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Regisseur Bregtje van der Haak portretteert in Ubiquity drie mensen die overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling: Anouk uit Weesp, Asaka uit Tokio en Per Segerback, een ingenieur uit Zweden die al 18 jaar in een bos woont om aan de straling te ontsnappen. Hoe ziet hun leven eruit, hoe is het om overgevoelig voor straling te zijn? Zijn zij de nieuwe sensoren in deze overbestraalde wereld? Het zijn deze vragen waarop Van der Haak een antwoord wil geven, onder meer door de netwerken hoor- en voelbaar te maken in het geluidsontwerp van de film. Bekijk hier alvast de trailer van Ubiquity.

Beschrijving documentaire Ubiquity

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te kunnen bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

De Zweedse ingenieur Per Segerbäck stond eind jaren tachtig aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Het was een optimistische tijd, waarin briljante ingenieurs veel uitvindingen deden en niets dan goeds verwachtten van de digitale toekomst. Inmiddels leeft Per al achttien jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling van de nieuwe apparaten. Hij kan nu alleen nog gefilmd worden met een ouderwetse Bolex camera, die met de hand wordt aangezwengeld. Zijn lichaam verdraagt de straling van een digitale camera niet. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de elektromagnetische straling van het onzichtbare web, dat zich steeds verder om ons heen sluit.

Internetgiganten (Facebook/Google) en telefoonproviders willen het wereldwijde web van digitale netwerken volledig dekkend maken, zodat we altijd en overal met het internet verbonden zijn. Maar sommige mensen zijn overgevoelig voor de elektromagnetische straling van dit web. Ze voelen de pulsen van wifi-routers, smartphones en zendmasten in hun lichaam. Daardoor worden ze gedwongen om de draadloze wereld te ontvluchten. Is er nog plek voor hen op deze planeet, als straks echt alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? En zijn zij misschien de kanaries in de kolenmijn, die ons wijzen op de onzichtbare netwerken om ons heen?

In Ubiquity laat regisseur Bregtje van der Haak het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld. Ze toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen? Hoe klinken de onzichtbare pulsen in hun oren? Waar vinden zij nog een veilige plek nu het wereldwijde web van zendmasten zich sluit? En zijn zij misschien wel onze sensoren in deze stralende nieuwe tijd? In de documentaire Ubiquity wordt elektrische straling pijnlijk hoorbaar en voelbaar.

Praktische informatie

Voorpremière zaterdag 26 mei 2018
Locatie: Filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam
Aanvang: 16.00 uur
Duur: 82 minuten
Toegangsprijs: € 11,00
Zie voor meer informatie: Filmtheater Rialto en Cinema Delicatessen
Regisseur Bregtje van der Haak is bij de voorstelling aanwezig en wordt na afloop van de film geïnterviewd door schrijver/filmjournalist Basje Boer.

Première zondag 3 juni 2018
Locatie: EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
Aanvang: 19.00 uur
Toegangsprijs: € 10,00
Zie voor meer informatie: EYE Filmmuseum

De film is de komende tijd in diverse bioscopen te zien (zie onderstaand). Voor stralingsgevoeligen is de film ook vanuit huis te bekijken via Picl. Op 24 oktober 2018 zal de film op de Nederlandse televisie uitgezonden worden.

Filmvertoningen in de eerste speelweek vanaf donderdag 7 juni:

AMERSFOORT • De Lieve Vrouw:
vr 12.15 / ma 19.00 uur

AMSTERDAM • De Balie:
special met Bregtje op vr 19.15 / dagelijks 15.00 uur / dagelijks (met uitzondering van vr) 21.00 uur / vr 22.00 uur

AMSTERDAM • Rialto:
dagelijks 17.00 uur / vr en zo 19.30 uur

DEN BOSCH • Verkadefabriek:
zo 14.45 uur

DEN HAAG • Filmhuis Den Haag:
do, zo, ma, wo 18.45 / vr 13.15 / za 12.45 / zo 12.45 / di en wo 13.15 uur (vertoningen op woensdag met Engelse ondertiteling)

EINDHOVEN • Natlab:
do 12.20 en 16.00 / vr 14.35 en 19.15 / za 16.30 / zo 16.15 en 21.10 / ma 10.40 en 14.25 / di 12.45 / wo 12.30 uur

GRONINGEN • Groninger Forum:
Docu woensdag

HILVERSUM • Filmtheater Hilversum:
do 17.25 / zo 19.10 / di 15.55 uur

MAASTRICHT • Lumière Cinema:
do, ma, di 19:00 uur

NIJMEGEN • LUX:
do 19.00 / vr 16.40 / za 12.30 / zo 10.30/ ma 20.30 / di 18.45 / wo 13.00 uur

ROTTERDAM • LantarenVenster:
do, ma om 19.30 / wo 19.00 special met Derck en Anouk / za 17.15 uur

UTRECHT • Filmtheater ’t Hoogt:
dagelijks rond 20.00 (met uitzondering van zondag) / zo 19.00 / za ook om 12.45 uur

ZWOLLE • Filmtheater Fraterhuis:
vr 16.00 / zo 16.30 / di 14.00 uur