Zo klinkt straling, luister zelf

Je hoort het niet, je ruikt het niet en je ziet het niet, maar het is wel degelijk overal om ons heen: elektromagnetische straling.

Tijdens de boekpresentatie van ‘De draadloze kooi’ heeft Frans van Gastel van YOUECHO een sounddesign laten horen, dat hij gemaakt heeft met de geluiden uit een stralingsmeter. Met deze zogenoemde stralingsmeters kun je straling zichtbaar en hoorbaar maken. Het is moeilijk uit te leggen wat je als elektrogevoelige ervaart te midden van een bombardement aan straling, maar iets van deze beklemming wordt met deze stralingscompositie pijnlijk voelbaar. Hier kun je zelf horen hoe straling klinkt.

Verder heeft elektrotechnisch ingenieur Jan-Rutger Schrader tijdens de boekpresentatie de wetenschappelijke stand van zaken rondom straling en gezondheid toegelicht. En stralingscoach Carolien Schooneveld is ingegaan op de dagelijkse praktijk van het leven met elektrogevoeligheid.

Vervolgens heeft Chantal Halmans zelf haar aangrijpende verhaal vertelt en iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk met anderen te praten over het fenomeen straling, zodat mensen zich meer bewust worden van de gevolgen hiervan. Er is nog veel onwetendheid in Nederland.

Het eerste exemplaar van het boek is overhandigd aan Monique Beerlage, algemeen secretaris van Kennisplatform EMV (een samenwerkingsverband van diverse overheidsorganisaties rondom straling). Het was mooi dat er ook iemand van de overheid aanwezig was. Nu straling de laatste tijd wat meer aandacht krijgt is het te hopen dat ook de overheid de stralingsgevoelige mensen eindelijk eens serieus gaat nemen.

In ‘De draadloze kooi’ heeft Chantal Halmans tien persoonlijke verhalen gebundeld van mensen die last hebben van straling. Deze verhalen maken inzichtelijk wat elektrogevoeligheid inhoudt, hoe je onderzoekt of je er zelf last van hebt én wat je eraan kunt doen. Een must voor mensen met (onverklaarde) klachten en de kring van mensen om hen heen: vrienden en familie, hulpverleners en artsen, die in hun beroepspraktijk bewust of onbewust met elektrogevoeligheid te maken krijgen.

Het boek ‘De draadloze kooi’ is te koop voor € 16,50.