Wat is straling?

Elektromagnetische velden worden in de volksmond straling genoemd. Deze benaming is niet 100% wetenschappelijk juist, maar voor het gemak gaan wij uit van het woord straling. Het bewegen van een elektrische lading werkt een elektrisch veld op. Een bewegende lading werkt daarnaast een magnetisch veld op. Wanneer velden met elkaar worden gekoppeld dan spreken wij van straling. Een veld wisselt per seconden weinig of veel van richting en sterkte. Dit noemen wij de frequentie van het elektrisch of het magnetisch veld. Binnen het elektromagnetisch spectrum worden de verschillende frequentiegebieden van elkaar onderscheiden.

Statische velden die voorkomen op aarde

Voorbeelden van statische velden in de natuur zijn het magnetisch veld van de aarde maar ook een blikseminslag. De mens heeft deze velden nodig om te kunnen leven. Dit zijn vormen van statische elektrische velden die we in de techniek en het dagelijks leven terug zien in de vorm van de bovenleidingen van trams en treinen.

Welke vormen van straling worden door mensen opgewekt?

Straling kan echter ook kunstmatig door de mens worden opgewekt. Straling kan ontstaan als bijproduct bij het opwekken van energie. Bij de transport van elektriciteit ontstaat straling. Denk aan hoogspanningskabels. Het elektriciteitsnet heeft een lage frequentie. Bij een lage frequentie zijn het elektrisch en het magnetisch veld niet aan elkaar gekoppeld. Wanneer je wordt blootgesteld aan deze vorm van straling dan gaat het hoofdzakelijk om magneetvelden. Daarnaast wordt straling door de mens opgewekt door het gebruik van mobiele telefonie en wifi. Bij het gebruiken van mobiele telefonie en wifi maakt het apparaat een connectie met het netwerk of een zendmast. Bij deze techniek is sprake van een hoge frequentie en zijn de elektrische en de magnetische velden gekoppeld. Dit veroorzaakt straling.

Wat zijn radiofrequente velden?

De straling bestaat uit radiofrequente magnetische golven. Ooit is deze techniek ontwikkeld voor de werking van de televisie en de radio, maar nu is dit de leidende techniek voor de mobiele telefonie en overige draadloze communicatie. Alle draagloze apparatuur maakt gebruik van radiofrequente velden. Deze techniek wordt tevens gebruikt voor de magnetron. De straling dringt het voedsel binnen en warmt het op. De radiofrequente velden zijn het sterkst rond een zendmast en kunnen dan schadelijk zijn. Daarom is het gebied rond de zendmast vaak afgesloten. Wanneer wij spreken van straling dan hebben wij het in regel over radiofrequente velden.